inspiracje kulinarne

Wołowina dojrzewająca w Twoje kuchni

Ciekawostki 2 września 2019

Pamiętaj !

  • Nie bój się tłuszczu, jest on nośnikiem smaku.
  • Zwróć uwagę na marmurkowatość wołowiny, czyli przerośnięcie tłuszczem, ale uwaga: mają to być równomiernie rozłożone białe punkty.
  • Wołowinę pociętą na steki, przed smażeniem wyjmij z lodówki i potrzymaj ok. 30 min. w temperaturze pokojowej.
  • Smaż wołowinę na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Wysoka temperatura zatrzyma w środku wszystkie drogocenne soki.
  • Po usmażeniu, daj odpocząć mięsu, najlepiej odłóż na ciepły talerz na 1 min.
  • Aby wołowina zyskała głębię smaku, wystarczy przyprawić ją tylko solą i pieprzem.
  • Największe walory, w tym smak i kruchość, wołowina otrzymuje po okresie dojrzewania, dlatego najlepiej spożyć ją tuż przed terminem przydatności widniejącym na etykiecie każdego opakowania.

 

ZOBACZ NASZE MENU