inspiracje kulinarne
Steak w wersji medium. Jak przygotować?
Przepisy 5 września 2019
Spróbuj przygotować w domu steaka w wersji Medium!
Wybierz wg upodobania lub wskazówki naszego Steakmistrza, jednego z trzech rodzajów steaków klasycznych: antrykot, rostbef, polędwica.
Steak powinien mieć minimum 2 cm grubości, w cieńszym nie poczujesz smaku i struktury mięsa.
Rozgrzej patelnię do 200 stopni C, do smażenia użyj łój wołowy, który kupisz również w Steakowni. Steaka wrzuć na patelnię w momencie, gdy pojawi się nad nią biały dym.
Mięso smaż nie odrywając go, a jedynie przesuwając po patelni do momentu, aż surowa strona zacznie się pocić i puści soki (ok. 3 min).
Następnie przewróć na drugą stronę i smaż do momentu, aż mięso ponownie puści soki ( kolor soku różowy).
Steaka zdejmij z patelni, odłóż najlepiej na ciepły talerz na ok. 1 min.
Przypraw solą morską i pieprzem.
Życzymy smacznego!