inspiracje kulinarne

Sałatka z wołowiną i kalafiorem

Przepisy 5 sierpnia 2019

Składniki:

  • Wołowina – stek z  rostbefu wołowego b/k dojrzewającego
  • Szpinak
  • Kalafior
  • Orzechy włoskie
  • Pomidory koktajlowe
  • Rzodkiewka

Ilość dobrać wg uznania.

 

Sos 1 porcja:

  •  1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ ząbka czosnku

 

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy, odcedzamy, a następnie prażymy na patelni razem z orzechami włoskimi.

Wołowinę (steka)  smażymy / grillujemy ok. 2 min. z każdej strony (wersja medium).  Następnie odstawiamy na ok. 1 min, aby produkt odpoczął.

W tym czasie układamy na talerzu szpinak, pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę, dodajemy różyczki kalafiora i orzechy, na wierzchu sałatki  wykładamy pokrojonego w paski steka.  Wszystko polewamy sosem.

Życzymy smacznego!

ZOBACZ NASZE MENU