inspiracje kulinarne
Sałatka z wołowiną i kalafiorem
Przepisy 5 sierpnia 2019
Składniki:
- Wołowina – stek z rostbefu wołowego b/k dojrzewającego
- Szpinak
- Kalafior
- Orzechy włoskie
- Pomidory koktajlowe
- Rzodkiewka
Ilość dobrać wg uznania.
Sos 1 porcja:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ ząbka czosnku
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy, odcedzamy, a następnie prażymy na patelni razem z orzechami włoskimi.
Wołowinę (steka) smażymy / grillujemy ok. 2 min. z każdej strony (wersja medium). Następnie odstawiamy na ok. 1 min, aby produkt odpoczął.
W tym czasie układamy na talerzu szpinak, pokrojone w połówki pomidory koktajlowe, pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę, dodajemy różyczki kalafiora i orzechy, na wierzchu sałatki wykładamy pokrojonego w paski steka. Wszystko polewamy sosem.
Życzymy smacznego!