Przepis na sałatkę

Składniki : Wołowina dojrzewająca bavetta / polędwica Rukola Gorgonzola Gruszka Granat Ogórek Rzodkiewka Ilości dobrać wg uznania Sos 1 porcja: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Gruszkę kroimy w plastry ok. 0,5 cm i smażymy/grillujemy z wołowiną ok. 2 min. z każdej strony.

Odstawiamy na ok. 1 min.

W tym czasie  układamy na talerzu rukolę, pokrojoną w kostkę gorgonzolę, posypujemy pestkami granatu, dodajemy pokrojonego w cienkie plastry ogórka i rzodkiewkę Następnie wykładamy na sałatę wołowinę oraz gruszkę i wszystko polewamy sosem.  

Spróbuj  przygotować, w domu steaka

w wersji Medium !

 

Wybierz wg upodobania lub wskazówki naszego Steakmistrza, jednego z trzech rodzajów steaków klasycznych: antrykot, rostbef, polędwica.

Steak powinien mieć minimum 2 cm grubości, w cieńszym nie poczujesz smaku i struktury mięsa.

Rozgrzej patelnię  do 200°C, do smażenia użyj łój wołowy, który kupisz również w  Steakowni.  Steaka wrzuć na patelnię w momencie, gdy pojawi się nad nią biały dym.

Mięso smaż nie odrywając go, a jedynie przesuwając po patelni  do momentu, aż surowa strona zaczynie się pocić i puści

 soki (ok. 3 min).

Następnie przewróć na drugą stronę i smaż do momentu, aż mięso ponownie  puści soki (kolor soku różowy).

Steaka odłóż na ciepły talerz na ok. 1 min.

Przypraw solą morską  i pieprzem.  

Nie bój się tłuszczu,..

jest on nośnikiem smaku Zwróć uwagę na marmurkowatość wołowiny, czyli przerośnięcie tłuszczem. Ale uwaga: mają to być równomiernie rozłożone białe punkty Wołowinę, pociętą na steaki, przed smażeniem wyjmij z lodówki i potrzymaj ok. 30 min. w temperaturze pokojowej

Smaż wołowinę na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Wysoka temperatura zatrzyma w środku wszystkie drogocenne soki.

Po usmażeniu, daj odpocząć mięsu, najlepiej odłóż na ciepły

talerz na 1 min.

Aby wołowina zyskała głębię smaku, wystarczy jej tylko sól, pieprz, rozmaryn

Największe walory, w tym smak i kruchość, wołowina otrzymuje po okresie dojrzewania, dlatego najlepiej spożyć ją tuż przed terminem przydatności widniejącym na etykiecie każdego opakowania.

RARE bardzo krwisty, ok. 2,5 min. z każdej strony, sok wypływający z mięsa jest ciemnoczerwony

 

MEDIUM RARE średnio krwisty, ok. 3-4 min. z każdej strony, sok wypływający z mięsa jest czerwony

 

MEDIUM średnio wysmażony, ok. 4 min. z każdej strony, mięso różowe pośrodku

 

MEDIUM WELL dobrze wysmażony, ok. 5 min. z każdej strony, mięso jednolicie różowo - beżowe

 

WELL DONE bardzo dobrze wysmażony, ok. 6-7 min. z każdej strony, mięso przepieczone

Jak usmażyć 

STEAKA ?

© 2016 STEAKOWNIA. Z dumą wykonano z ODM STUDIO