inspiracje kulinarne

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Ciekawostki 5 sierpnia 2019

  • Wołowina to źródło wielu witamin, składników i minerałów, które pozwalają naszym organizmom dobrze funkcjonować i rozwijać się.
  • jest cennym źródłem białka i żelaza.
  • Zawiera duże ilości kreatyny, poprawia wydajność i siłę mięśni, wspomaga ich wzrost oraz przyśpiesza spalanie tłuszczu.
  • Zawiera duże ilości witaminy z grupy B (B6, B12) co wpływa pozytywnie na  układ nerwowy, wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Dzięki B12 mamy lepszy nastrój, pamięć i koncentracje.
  • W mięsie wołowym znajdziemy duże pokłady potasu, magazynu i cynku. Pierwiastki te wspomagają proces przemiany materii, usprawniają działanie układu nerwowego, stanowią budulec kości, mięśni i stawów.
  • Wołowina zawiera L-karnitynę, która pozytywnie wpływa na układ krążenia, a także wspiera terapię otyłości.
ZOBACZ NASZE MENU