inspiracje kulinarne

Czego stek nie lubi – czyli jak nie „sknocić” dobrego kawałka wołowiny?

Ciekawostki 22 maja 2020

1. Nigdy nie kładź na patelnię zimnego steka! Wołowina musi mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij ją co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem przyrządza.

2. Nigdy nie nakłuwaj steków! Uszkodzona powierzchnia mięsa spowoduje wypłynięcie soków i przerwanie powłoczki zdenaturowanego białka.

3. Nie przyprawiaj mięsa przed smażeniem! Sól sprawi, że stek utraci soczystość, a pieprz po prostu spali się na patelni.

4. Nie podawaj ani nie krój steka od razu po usmażeniu! Odstaw go na kilka minut i zaczekaj aż woda wewnątrz przestanie wrzeć.

Teraz wiesz już czego unikać w przyrządzaniu idealnego steka.

Do dzieła!

 

ZOBACZ NASZE MENU