inspiracje kulinarne
Wołowina dojrzewająca w Twoje kuchni
Ciekawostki 2 września 2019
Pamiętaj !
- Nie bój się tłuszczu, jest on nośnikiem smaku.
- Zwróć uwagę na marmurkowatość wołowiny, czyli przerośnięcie tłuszczem, ale uwaga: mają to być równomiernie rozłożone białe punkty.
- Wołowinę pociętą na steki, przed smażeniem wyjmij z lodówki i potrzymaj ok. 30 min. w temperaturze pokojowej.
- Smaż wołowinę na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Wysoka temperatura zatrzyma w środku wszystkie drogocenne soki.
- Po usmażeniu, daj odpocząć mięsu, najlepiej odłóż na ciepły talerz na 1 min.
- Aby wołowina zyskała głębię smaku, wystarczy przyprawić ją tylko solą i pieprzem.
- Największe walory, w tym smak i kruchość, wołowina otrzymuje po okresie dojrzewania, dlatego najlepiej spożyć ją tuż przed terminem przydatności widniejącym na etykiecie każdego opakowania.