inspiracje kulinarne

Steak w wersji medium. Jak przygotować?

Przepisy 5 września 2019

Spróbuj przygotować w domu steaka w wersji Medium!

Wybierz wg upodobania lub wskazówki naszego Steakmistrza, jednego z trzech rodzajów steaków klasycznych: antrykot, rostbef, polędwica.

Steak powinien mieć  minimum 2 cm grubości, w cieńszym nie poczujesz smaku i struktury mięsa.

Rozgrzej patelnię do 200 stopni C, do smażenia użyj łój wołowy, który kupisz również w Steakowni. Steaka wrzuć na patelnię w momencie, gdy pojawi się nad nią biały dym.

Mięso smaż nie odrywając go, a jedynie przesuwając po patelni do momentu, aż surowa strona zacznie się pocić i puści soki (ok. 3 min).

Następnie przewróć na drugą stronę i smaż do momentu, aż mięso ponownie puści soki ( kolor soku różowy).

Steaka zdejmij z patelni, odłóż najlepiej na ciepły talerz na ok. 1 min.

Przypraw solą morską i pieprzem.

Życzymy smacznego!

ZOBACZ NASZE MENU